ПРОЕКТ
«В'язання віників - традиційне заняття українців»
1.
|
За домінуючим видом проектної діяльності
|
Дослідницький
|
2.
|
За предметно – змістовою галуззю
|
Міжпредметний
|
3.
|
За кількістю учасників
|
Груповий
|
4.
|
За тривалістю діяльності
|
Довгостроковий
|
5.
|
За характером координації
|
З безпосередньою координацією
|
6.
|
Науковий керівник
|
Петрик Григорій Степанович
|
7.
|
Консультанти
|
Вчитель історії, укр. мови і літератури, завідуючий історико-краєзнавчим музеєм, архіваріус, майстри з в’язання віників.
|
Мета: простежити й дослідити процес технології вирощування сорго, процес виготовлення та шляхи реалізації і фінансової цінності віників;
розвивати вміння спостерігати за роботою майстрів, пізнавати, та вчитися відтворювати це ремесло українців;
формувати усвідомлення значення спільних зусиль, роботи в ланці, організовувати роботу інших;
виховувати шанобливе ставлення до національних і культурних надбань рідного краю.
Гіпотеза: «Хто забув звичаї своїх предків, той блукає по світу і не може знайти собі притулку»
Ключові слова: українці, старожили, верстат, сорго, лоза, шпагат, віник, «пасьмо», «лялька», оберіг, вінича.
Методи дослідження: робота з книгою, пошукова діяльність, екскурсія, консультація фахівців, робота з архівними документами, бесіди.
Мотивація дослідження і історія питання
Україна славиться ремеслами. У кожній області, районі, селі є щось своє. В одних займаються гончарством, в других виготовляють різноманітні вироби з дерева, прикрашаючи їх різьбою, треті славляться своїми вишивками. Віника людина вперше взяла до рук, коли перейшла до осілого способу життя. У неї з’явилося постійне житло, в якому треба було підтримувати бодай сякий-такий порядок. Сталося це приблизно 9–10 тис. років тому — в епоху неоліту.
Колись віники робили з віниччя, яке росло на купах гною. До Великодня воно виростало на метр, його очищали, сушили. Також робили господарські віники, мітли з молодих гілочок різних кущів, надягали на довгу палицю, зв’язували - і замітали подвір’я.
Разом із пошуковцями етнографічної групи ми вирішили дослідити та відтворити процес виготовлення.
№
|
Назва ланки
|
Завдання
|
1.
|
Науковці
|
Вивчити процес вирощування проса
|
2.
|
Дослідники
|
Дослідити технологію виготовлення віників
|
3.
|
Економісти
|
З’ясувати шляхи реалізації віників та їх фінансову цінність
|
4.
|
Етнографи
|
Систематизувати матеріал про народні традиції, звичаї
|
Хід роботи над проектом
І. Етап передпроектної підготовки:
1. Визначено склад проектної групи учнів (по 5 чоловік у кожній).
2. Визначено тему напрямку роботи.
3. Визначено об’єкт дослідження – віник.
4. Вибрано наукових керівників і консультантів.
5. Визначено проблемні задачі:
- підготувати усне повідомлення з фотоматеріалами;
- підготувати усне повідомлення з демонстраційними матеріалами;
- розробити бізнес – план і усне повідомлення;
- підготувати сценарій.
ІІ. Дослідницький етап:
1. Збір даних з використанням пошукових методів дослідження у місцевому історико – краєзнавчому музеї, архіві, бібліотеках, розповідей майстрів.
2. Аналіз дострокових джерел інформації і отриманих методом співставлення даних.
3. Обробка отриманих даних.
4. Підготовка висновків.
5. Оформлення результатів дослідження, підготовка до підсумкового звіту.
ІІІ. Оформлення результатів досліження:
І група – фотовиставка;
ІІ група – демонстраційний матеріал;
ІІІ група – бізнес-план;
ІV група – народознавчий сценарій.
Участь у проекті беруть ланки науковців, дослідників, економістів, етнографів.